Henk de Laat

 

Henk de Laat is sinds ruim 38 jaar professioneel musicus, actief in binnen en buitenland, afgestudeerd in 1987 aan het Rotterdams Conservatorium.

Daarna twee jaar zangles bij Deborah Brown en Gé Titulaer en vervolgens twee jaar les bij Henri Chef d’Orge, natuurlijke zang en stemgebruik.

Zijn persoonlijke muzikale zoektocht bracht hem naar een natuurlijke vorm van zingen in combinatie met improvisatie. Als professionele jazzmuzikant, waar improvisatie  en interactie centraal staan, heeft de zoektocht binnen de zang zijn muzikale opvatting en creativiteit enorm verrijkt. Door de zangimprovisatie is zijn contrabasspel meegegroeid en heeft zich ontwikkeld in een unieke speelstijl.

De symbiose contrabassist/zanger is op zich een vrij uniek gegeven en geen evidente combinatie. Het heeft ook een meerwaarde in het onderricht. Doorheen de jaren voelde hij de drang om zich nog meer te richten op de ontwikkeling van zijn stem en zich te specialiseren in vocale improvisatie.

Zijn vele reizen, concerten over de hele wereld, en het concerteren met musici uit zeer diverse landen van Noord- en Zuid-Amerika tot het Midden-Oosten en India maakten van hem een muzikale kameleon.

 

In 2010 werd hij geselecteerd voor een internationale masterclass ‘vocale improvisatie’ door Rhiannon, één van de grootste namen op het vlak van zangimprovisatie op wereldniveau. Zij werkt veel samen met o.a. Bobby McFerrin en Bob Stoloff.

De groep bestond uit 16 geselecteerde zangers uit Europa en de Verenigde Staten. Deze masterclass gaf een enorme boost aan zijn muzikale en persoonlijke ontwikkeling, een bijzondere en unieke ervaring! Dit had een vervolg in de advanced masterclass in Hawaii in januari 2014. Ondertussen is er een blijvende samenwerking en netwerking  ontstaan, met als resultaat diverse uitwisselingen en concerten in Europa.

 

WORKSHOPS GECANCELD TOT NADER ORDER

Foto: Ilyas Essadek

Foto's: Lieven Soete

Embassy of

The United States

Brussels

Belgium

“ met de steun van Ans Persoons, schepen van Nederlandstalige aangelegenheden, Wijkcontracten en Participatie

avec le soutien d’Ans Persoons, échevine des Affaires néerlandophones, Contrats de quartier et de la Participation »

©Henk de Laat All rights reserved