Palhik Mana vzw

Vocale Improvisatie

 

“If you want to awaken all of humanity, then awaken all of yourself.

If you want to eliminate suffering in the world, then eliminate all that is dark and negative within yourself.

For truly, the greatest gift you have to offer humanity is your own transformation.”

 

- Lao Tzu -

Foto: Lieven Soete

Vocale Improvisatie:

 

is een vernieuwend project met diverse toepassingen voor diverse groepen: voor  kansengroepen: vrouwen met een migratieachtergrond, vluchtelingen en nieuwkomers, holebi's (al dan niet met een migratieachtergrond), voor vocalisten met diverse achtergronden, nascholing voor docenten in het muziek onderwijs, en toepassingen in bedrijven, bijvoorbeeld teambuilding.

Het project voor kansengroepen is gericht op het ontwikkelen van een positieve en duurzame verandering zowel op persoonlijk vlak als in de directe en indirecte leefomgeving van de deelnemers. Hiermee worden de emancipatie- en participatieprocessen van maatschappelijk kwetsbare groepen vergroot. Zo worden deze expressievormen op een laagdrempelige manier bereikbaar gemaakt voor deze doelgroepen. Men heeft er geen enkele zangtraining voor nodig om de technieken aan te leren. Goesting in zingen en je openstellen is al wat je nodig hebt!

 

Vocale improvisatie is een vorm van communicatie en expressie met behulp van stem en lichaam. Dit wordt wereldwijd gebruikt door professionele vocalisten en is ontwikkeld door o.a. Bobby McFerrin (VS) en  Rhiannon (Hawaii). Het is een methodiek die tools aanreikt om ter plekke vocale composities te creëren. In het begin vertrekt de vocale improvisatie vanuit de dirigent/coach die ter plekke zanglijnen, harmonische- en ritmische patronen bedenkt en deze doorgeeft aan de deelnemers.  Deze patronen kunnen op elk moment veranderen en aangepast worden via vooraf afgesproken signalen. Doorheen de workshops leren de deelnemers om ook zelf eenvoudige zanglijnen en ritmes te creëren.  Via ‘Circle singing' - het samen improviseren en zingen in kring - participeren de deelnemers in een muzikale viering van spontaniteit. De cirkel of kring is al een eeuwenoud gegeven om geborgenheid te geven en schroom te overwinnen.

Al deze technieken zijn een vorm van 'lichaamswerk' met een therapeutisch effect. Het vermindert de spanning in het lichaam, lost blokkades op, maakt emoties los en haalt ver verborgen herinneringen uit het geheugen terug.  De trainingen worden altijd op maat gegeven naar de diverse groepen.

Deze methoden zijn zowel bruikbaar voor professionele vocalisten als voor groepen die geen enkele ervaring hebben met muziek.  Natuurlijk is de rol van de coach hier heel belangrijk.  Die  zorgt er voor dat iedereen zich op zijn of haar gemak voelt en zich kan openstellen voor het gebeuren.

 

Coach: Henk de Laat

Embassy of

The United States

Brussels

Belgium

“ met de steun van Ans Persoons, schepen van Nederlandstalige aangelegenheden, Wijkcontracten en Participatie

avec le soutien d’Ans Persoons, échevine des Affaires néerlandophones, Contrats de quartier et de la Participation »

©Henk de Laat All rights reserved